Zeepvrij, Wat zit er dan in?

Zeepvrije producten, maar wat zit er dan in?

In zeepvrije producten zitten synthetische detergenten (syndets). Dit zijn net als zeep stoffen die in cosmetica als reinigingsmiddel werken. De meest voorkomende stoffen zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).

Deze syndets zijn in tegen stelling tot zeep minder agressief tegen uitdroging van de huid. Het voordeel van syndets is namelijk dat deze zo kunnen worden samengesteld dat de reinigingskracht en huidverzorging-verhouding in balans zijn.

Hoe weet je nu of er zeep in een product zit?

Dit kun je herkennen aan hun INCI- namen. INCI staat voor internationale naamgeving voor cosmetica. Dit is van toepassing voor de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie.

Zeep komt op een etiket vaak voor onder de naam Sodium Hydroxide of Potassium Hydroxide.

Nu ben je ook de woorden SLS en SLES tegen gekomen, en dan nog wel in de producten die zeepvrij zijn. Maar er was toch iets met SLS en SLES, hoor ik je denken? Dat klopt.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze producten veel huidirritatie kunnen geven. Waarbij de Sodium Lauryl Sulfate (is de topper voor huidirritatie) nog iets meer irritatie kan geven dan de Sodium Laureth Sulfate. Hierbij laat ik achterwege of het product wel of niet toxisch en kankerverwekkend is. Dit is nog steeds niet bewezen.

Wat wordt je nu wijzer van al deze informatie?

Dat het dus eigenlijk niet zo veel uitmaakt welk product je gebruikt wat betreft wel of niet zeep vrij. Veel belangrijker is het om te kijken wat de verzorgende ingrediënten zijn.

De beste keuze is een douchegel te gebruiken die geen trekkerig gevoel geeft na het douchen.

Je ontkomt er gewoon niet aan dat er een reinigend product in bad/douche producten zit. Daarom is het advies, zeker voor mensen met een droge en of eczeem huid, douche niet vaker dan tweemaal per week, niet te heet en niet te lang.

Er zijn ook mensen die helemaal geen reinigende producten meer gebruiken. Zelf moet ik daar niet aan denken, maar dit is ieder zijn eigen keus. Zelf heb ik er wel voor gekozen om producten zonder SLS/SLES te gebruiken.

    25-03-2017 18:19     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.